Karácsonyi hangulat az évzáró bálon

(2011. december 09.)

Zenés-táncos összejövetellel búcsúztattuk az Óévet. A gazdagon felöltöztetett karácsonyfa, a korh?en elkészített betlehem, az ízlésesen díszített terem sajátságos ünnepi hangulatot kölcsönzött az eseménynek. Átszellemültünk az eljövetelr?l, a Megváltó születésér?l szóló énekek és versek hatására. Der?t és nosztalgiát váltottak ki bel?lünk a gyermekkorunk kántálási, csillagozási és betlehemezési szokásait felelevenít? jelenetek. A meghitt percek tovább fokozódtak, amikor néhány lelkes hölgy tagtársunk megejt?en szép mézeskalácsokat tartalmazó tálcákkal lepett meg bennünket. A város közkedvelt csárdája által felszolgált változatos és ízletes vacsora elfogyasztása után felidéztük a mögöttünk hagyott év legszebb és legizgalmasabb pillanatait: az erdélyi, visegrádi, esztergomi, hortobágyi, erd?bényei, lillafüredi és sóstói kirándulásokat, a majálisi f?z?versenyen szerzett f?díjat, a közös szalonnasütéseket és f?zéseket, a nyugdíjas egyesületek versenyein elért kiváló eredményeket, valamint az ismereteinket gazdagító színes el?adásokat és egyéb programokat. A tombolasorsolást követ?en pedig véget érni nem akaró mulatozás vette kezdetét, melyhez a zenét ezúttal is Pásztor István szolgáltatta, valamennyiünk megelégedésére.

Spontán összejövetel kellemes hangulatban

(2011. november 10.)

A november egyik utolsó id?járási ajándékát, egy gyönyör? napos id?t sikerült kifognunk ahhoz, hogy el?re nem tervezett összejövetel keretében együtt eltöltsünk egy kellemes délutánt. A Kovács Tibor és Párja által felajánlott, és a Szabó házaspár által elkészített birkagulyás különlegesen finom ízeit még ínycsiklandozóbbnak éreztük a szokásos "megágyazás" után. Megköszöntöttük a hónap névnaposait és születésnaposait, majd kötetlen beszélgetés keretében sok mindent megtudtunk egymásról és családtagjainkról. Röpködtek a hasznos tanácsok kertészkedés, virágozás, kisállattenyésztés és egyéb témakörökben. Kimondottan jól éreztük magunkat. Az összejövetel végén egyként állapítottuk meg, hogy a spontán szervez?d? együttlétek gyakran értékesebbek a legprecízebben el?készített találkozóknál.

Kegyelet a határ?r bajtársaknak

(2011. október 28.)

Elhunyt határ?rökre emlékeztünk a megyei Rend?r-f?kapitányság Nyírbátorban szolgálatot teljesít? volt határ?r állományával együtt. Bücs János elnök az ünnepség bevezet? gondolataként hangsúlyozta, hogy jelenünk el?deink tetteib?l gyökerezik, mint ahogy a jöv?nk épít?kockáit is ma kell lerakni. Ezért méltósággal illik tisztelegni a becsülettel megharcolt életutak el?tt. Az elhunyt bajtársak nevét, beosztását és rendfokozatát évtizedes bontásban olvasták fel nyugdíjas és a Rend?rség állományában jelenleg is szolgálatot teljesít? volt határ?rök. Az egyesület által állított kopjafánál koszorút helyezett el a megyei Rend?r-f?kapitányság nevében Gál József ?rnagy határrendészeti szolgálatvezet?, az Észak-Alföldi Gazdasági-Ellátó Igazgatóság képviseletében Barnai János alezredes osztályvezet?, Nyírbátor város polgármesterének megbízásából Tóthné Seres Ildikó asszony. A Független Rend?r Szakszervezet nevében Molnár János, a határrendész szekció titkára koszorúzott. Koszorúkkal és virágokkal rótta le kegyeletét az egyesület vezetése és tagsága. Határ?r Halottaink! Nyugodjatok olyan békében, amilyen szeretettel gondolunk Rátok!

Koszorúzás

Nyugdíjas ultiverseny

(2011. október 15.)

Házi ultiversenyt rendeztünk 24 f? részvételével. A szép számú érdekl?d?t is izgalomba hozó megmérettetésen az élcel?d? megjegyzéseken túl a durkmars-redurkmars, betli-rebetli, huszszáz-negyvenszáz, kontraparti kifejezések hangzottak el leggyakrabban. A többkörös selejtez? után négy versenyz? jutott a dönt?be, ahol Bücs János maga mögé utasította Bara Györgyöt és Gebri Gábort. A gy?ztes az oklevél és a tárgyjutalom átvétele közben maliciózusan csak annyit mondott: "Azért Ti sem voltatok rosszak". És ez a veszteseknek fájóbb volt egy nyílt becsmérlésnél.

Szüreti bál határ?r módra

(2011. szeptember 18.)

Táncos összejövetellel ünnepeltük a betakarítás, a szüret milliókat új er?vel és hittel eltölt? aktusát. A nyitányon az együttérzés, a tiszteletadás megható momentumaként a "Darumadár útnak indul..." kezdet? búcsúdallal emlékeztünk meg az id?közben elhunyt határ?r bajtársainkról. A hangulatot gyönyör? határ?r nóták éneklésével oldottuk fel. A Hardi csárda által felszolgált ízletes vacsora utáni tombolasorsolás keretében gazdát cseréltek a résztvev?k által felkínált ajándéktárgyak. A f?díj ezúttal is az Orbán László népm?vész-határ?r bajtársunk által felajánlott karikás ostor volt, melyet a nyertes Bücs János nagy sikerrel, hangosan cserdített meg. Ezt követ?en éjfél utánig roptuk a táncot, melyhez a talpalávalót Pásztor István zenész szolgáltatta, valamennyi?nk megelégedésére.

Bowlingversenyt szerveztünk idén is

(2011. augusztus 27.)

Határ?rség már nincs, de mi a nyírbátori határ?rkerület volt határ?rz?i, vendéglátói voltunk a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Északalföldi-régió tagszervezetei csapatainak. A jó hangulatú bajtársi versenyen profi és kezd? bábudöntöget?k mérték össze tudásukat, amelynek végeredménye az lett, hogy a gy?zelmet ismételten a debreceni Bocskai István Bajtársi Egyesület csapata szerezte meg. ?ket a nyíregyházi Nyíri Honvéd és a Szabolcsi Honvéd M?szaki Hagyomány?rz? csapatai követték a dobogón. A város polgármesterének, a megyei rend?rf?kapitánynak és a régióvezet?nek a különdíjait a csapat és az egyéni helyezettek vehették át. ?szinte köszönetet kaptak a nyírbátori határ?rfeleségek a sok és finom süteményért. Köszönet a rendez?knek a bajtársi szellem er?sítéséért.

Felejthetetlen hét erdélyi magyarok között

(2011. augusztus 7.)

Maradandó élményekben gazdag hetet töltöttünk Erdélyben. A Fábián házaspár óram? pontossággal szervezte meg a határon túli volt Magyarország gyöngyszemeinek megtekintését, magas szinten megvalósítva az idegenvezetést is. Czakó Sándor buszvezet? pedig a hajt?kanyarokat és a m?szaki problémákat is leküzdve juttatott el bennünket a csodálatos helyszínekre. A kirándulás során elámultunk a parajdi sóbánya gigantikus méreteit és szépségét látva, lebegtünk a Medve-tó sós vízén, félelemmel vegyes elragadtatást keltett bennünk a Békás-szoros, a gyilkos-tó és a Tordai-hasadék. Tisztelegtünk a magyarság nagyjai el?tt a kolozsvári Mátyás-szobornál, Hunyadi Mátyás szül?házánál, Gyergyószárhegyen a Lázár kastélyban, ahol Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a gyermekkorát töltötte, Farkaslakán Tamási Áron sírjánál és szül?házánál, Orbán Balázs, a legnagyobb székely-magyar szobránál, sírjánál és a székelykapu-parkban, valamint a székelyudvarhelyi szoborparkban, ahol a H?sök-terére emlékeztet?, a nagy magyar történelmi személyiségeket megjelenít? szobrok sorakoznak. Megillet?dve meditáltunk a gyergyószentmiklósi örmény templomban, a gótikus kolozsvári Mátyás templomban, továbbá a székelyudvarhelyi kés? reneszánsz stílusú városháza pompás küls? megjelenésében és dísztermének gazdagon díszített kazettás mennyezetében. Megnéztük Erdély egyetlen lakott várát, a budai várhoz hasonló segesvári várnegyedet, miközben megemlékeztünk a segesvári csatában elesett lánglelk? költ?nkr?l, Pet?fi Sándorról. Arra is szakítottunk id?t, hogy ellátogassunk a mondák által világhír?vé vált Drakula kastélyba. A gyergyószentmiklósi múzeumban folyamatában kísérhettük végig a gyapjúszövés- és festés fázisait, Korondon pedig elismeréssel adóztunk a népm?vészeti alkotások remekei el?tt. Hazaindulás el?tt egyként nyilvánítottuk ki, hogy olyan felejthetetlen élményekben és magyaros vendégszeretetben volt részünk, melyet minden honfitársunknak tiszta szívb?l kívánunk.

Felüdülés Lillafüreden

(2011. július 23.)

Egy napos kirándulás keretében tekintettük meg Miskolc-Tapolca és Lillafüred látnivalóit. Miskolc-Tapolcán megmártóztunk a hangulatos barlangfürdő vízében. A vállalkozó kedvűek csónakáztak a vadkacsák, a fehér- és fekete hattyúk között. Gyönyörködtünk a ritkaság számba menő lila színű tavirózsákban, miközben mókusok ugrándoztak körülöttünk. A lillafüredi István Barlang csodálatos cseppkő-képződményeinek láttán újra meggyőződhettünk arról, hogy a természet erői messze túlszárnyalják az ember alkotó fantáziáját. Ugyanilyen érzések kísértettek a vízesés és a Hámori-tó láttán. A Palota Szálló impozáns külseje már messziről magához vonzotta tekintetünket. Egész nap szívtuk az ózondús levegőt. Fizikailag elfáradva, de lelkileg megújulva tértünk haza.

Sorállományú határ?rök találkoztak Nyírbátorban

(2011. július 16.)

Országosan is szinte egyedülálló hagyományt honosított meg és ápol az egykor Nyírbátorban sorállományú szolgálatot teljesít? Békés megyei határ?rök egy csoportja. Dávid István kezdeményezése nyomán 1992-t?l évente találkozót szerveznek, melyre a megye különböz? részér?l összesereglenek azok, akik 1962-ben "együtt húzták fel a surranót". Az összejövetelekre meghívják a volt kiképz? tisztjeiket, akik a szíves invitálásnak minden alkalommal eleget is tesznek. A közelmúltban rendhagyó módon Nyírbátorban került sor a találkozóra. Az 50 f?s csoport els? útja az id?közben elhunyt kiképz? tisztek sírjaihoz vezetett. A koszorúzás és "katonai tiszteletadás" után felkeresték a volt gyakorló- és l?tereket, valamint a kiképz? bázist. Egyúttal megtekintették a város történelmi nevezetességeit, többek között a minorita- és református templomokat, a várkastélyt és a várostörténeti sétányt, Báthori Gábor történész érdekfeszít? kalauzolása mellett. Az ebéd után együtt töltött órák alatt felidézték a kiképzés és a felel?sségteljes határ?r szolgálat gyötrelmeit és szépségeit, a feledhetetlen élményeket. Hálával emlékeztek tisztjeik következetes szigorral párosuló gondoskodó, emberséges magatartására. A feloldódott hangulatban véget nem ér?en zengték a szebbnél szebb határ?r nótákat. Végül hitet tettek e páratlanul szép hagyomány folytatása mellett, s máris megkezdték az el?készületeket a bevonulás 50. évfordulójának el?készítésére. A határ?r szív, identitás és sajátságos érzelemvilág ezen az összejövetelen is ékesen megnyilvánult, eklatáns példájaként a pátosz nélküli "hétköznapi" hazaszeretetnek.

Határ?r Napot ünnepeltünk

(2011. június 25.)

A Határ?rségre és Szent Lászlóra, a határ?rök véd?szentjére emlékeztünk. Vincze István nyugdíjas alezredes ünnepi beszédében felelevenítette a magyar államisággal egyid?s szervezet történetét, és "dícs?itette" I. László országépít? és egyházszervez? tevékenységét. Az elhunyt határ?rök emlékére állított kopjafánál koszorút helyezett el Szabó János ezredes regionális gazdasági igazgató, a megyei Rend?r-f?kapitányság képviseletében Gál József alezredes határrendészeti szolgálatvezet?, a rend?rségi állományban szolgálatot teljesít? volt határ?rök nevében Rácz István százados alegységparancsnok, valamint Molnár János, a Független Rend?r Szakszervezet határrendész szekciójának titkára. Elhelyezték a megemlékezés koszorúját az erd?bényei testvér nyugdíjas klub képvisel?i, akiknek ezen a napon viszonoztuk a két héttel korábbi szíves vendéglátást. Az ünnepség után idegenvezetés mellett megtekintettük a Hit és Egészség Program keretében csodálatosan felújított római katolikus és református templomot, és végigmentünk a ritkaságszámba men? várostörténeti sétányon. Estébe nyúlott a kötetlen beszélgetés, nótázás és táncmulatság. Újból meger?sítettük az ötéves barátság további ápolásának szándékát.

Szellemutazás a múltba

(2011. május 21.)

A magyar katolicizmus bölcs?jébe és nagy királyaink székhely városaiba, Esztergomba és Visegrádra látogattunk el, Gyenes József tagtársunk kit?n? szervezésében. Leny?göztek bennünket az ország legnagyobb bazilikájának méretei: a 16 méteres falvastagság és a 100 méteres magasság. Szinte eltörpültünk a gigantikus kupola alatt. Csodáltuk a kifinomult díszítettséget. Megidéztük Szent István, Pázmány Péter, Bakócz Tamás, Mindszenthy József és más f?méltóságok szellemiségét. Tisztelegtünk temetkezési helyeiknél. Nagy hatást gyakoroltak ránk a kincstárban elhelyezett korabeli miseruhák, valamint az egyházi szertartás egyéb kellékei, melyek a takácsmesterség és az ötvösm?vesség igazi remekei, egyúttal a mérhetetlen gazdagság megtestesít?i. A visegrádi Fellegvárban képzeletben magunkra öltöttük Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király palástját, koronáját, s felidéztük országgyarapító és nemzetépít? tetteiket. Gyönyörködtünk az egyedülállóan szép Duna-kanyarban. A fárasztó nap végére meger?södött bennünk a régi bölcsesség: id?nként nézz hátra, hogy el?re tekinthess!

Újrázás a majálisi f?z?versenyen

(2011. május 1.)

Nagy létszámban vettünk részt a nyírbátori önkormányzat által szervezett majálison. A minden szempontból megújult, európai színvonalú apartmanokkal és közösségi helyiségekkel gazdagodó kempingben egész napos szórakoztató programok garantálták a jó hangulatot. A majális kiemelked? eseménye a bográcsf?z? verseny volt, melyre a különböz? munkahelyi közösségek, nyugdíjas egyesületek és egyéb civil szervez?dések 16 csapattal neveztek be. Sokan szerették volna elhódítani egyesületünkt?l az elmúlt évben megszerzett trófeát, a f?díjat, de mi is mindent elkövettünk a gy?zelem megismétlése érdekében. A Szabó házaspár által készített babgulyás pikáns ízesítése és a Petrika Jánosné vezényletével el?varázsolt, négyféle gyümölcsízzel gazdagított fánk egyedülálló kulináris élvezetet nyújtott, mely el?tt a zs?ri kénytelen volt meghajolni, és ezúttal is nekünk ítélte az els? helyezést. A nagyszer? siker mellett az egész napos együttlét tette számunkra maradandóvá a városi majálist.

Gazdag számadás az évértékel?n

(2011. március 24.)

Tartalmas, színes program megvalósításáról adott számot Bücs János elnök az évzáró közgy?lésen. A Határ?r Napon ill? módon emlékeztünk meg Szent Lászlóról, Határ?rség véd?szentjér?l, az erd?bényei testvér nyugdíjas egyesületet is vendégül látva. Számtalan - a nyugdíjasokat érint? és érdekl? - tájékoztatót hallgattunk meg, és vettünk részt múzeum látogatásokon. A tokaji, szarvasi, erd?bényei, milotai és szentendrei kirándulások maradandó élményekkel gazdagítottak bennünket, csakúgy, mint az önfeledt szórakozást nyújtó táncos összejövetelek. Nagyszer? helytállást tanúsítottak csapataink a fegyveres szervek nyugdíjas egyesületeinek teke-, bor- és lövészversenyein, a bowling versenynek pedig egyesületünk volt a házigazdája. Ugyanez a jó szereplés mondható el a városi rendezvényeken való részvételünkr?l. Gyümölcsöz? kapcsolatot ápolunk a társegyesületekkel, a Megyei Rend?r-f?kapitánysággal, valamint a városi önkormányzattal. Valamennyi hozzászóló az együtt töltött órák örömérzéseit emelte ki, mint f? összekovácsoló tényez?t. Az éves program sikeres végrehajtásáért legtöbbet fáradozó tagok jutalomban részesültek. Az egyesület megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából emléklapot adományozott az elnökség a 31 alapító tagnak.

Éljenek soká...

(2011. március 9.)

Megejt?en szép ünnepség keretében köszöntöttünk n?társaikat. Hankóczi Béla korelnök történelmi visszatekintéssel is igazolta, hogy nélkülük sem család, sem társadalom, sem boldogság nem létezhetett, és a jöv?ben sem képzelhet? el. A Harascsák-Terdik duó által el?adott tréfás jelenetekb?l pedig a n?k iránt táplált illúziók csendültek ki: milyen legyen, ugyanakkor egyúttal milyen ne legyen szívünk választottja. Az ünnepeltek ezúttal is ínycsiklandozó tengeri kásás töltött káposztával és finomabbnál-finomabb süteményekkel vendégelték meg az ?ket köszönt? férfi társaikat. Az együtt töltött órák kellemes érzéseit fokozta egy örömhír bejelentése: a fegyveres er?k és rendvédelmi szervek nyugdíjas egyesületeinek régiós borversenyér?l - melyen hatvan versenyz? vett részt - Gebri Gábor tagtársuk arany- és ezüst-, míg Hankóczi Béla bronzéremmel tért haza. Gratulálunk a szép eredményekhez.

Disznótoros farsang

(2011. február 19.)

Korán kezd?dött a nap egyesületünk tagjainak, ugyanis disznótoros farsangot rendeztünk. A sertés levágásától a teljes feldolgozásig minden m?veletet közösen végeztünk Kovács Tibor és a Szabó házaspár vezényletével. Közben megállás nélkül ment a szokásos "malackodás". Az ízletes és b?séges hurka-kolbász vacsora elfogyasztása után szellemes és mulattató jelmezes m?sorral ?ztük el a hosszú, embert próbáló telet. Nyugdíjasokról lévén szó talán nem véletlen, hogy a vidám szösszenetek a férfiasság és a szellemi teljesít?képesség csökkenésére tettek finom célzásokat. A fergeteges mulatozást - melyhez a talpalávalót Pásztor István fehérgyarmati zenész szolgáltatta nagy megelégedésünkre - csak a tombolasorsolás szakította meg, melynek f?díja ezúttal is az Orbán László határ?r-népm?vész bajtársunk által felajánlott karikás ostor volt. Véget érni nem akaró hamisítatlan vidám éjszaka volt.